duminică, 22 iunie 2014

Cum trebuie sa procedezi cu partenerul infidel?

Cum trebuie sa procedezi cu partenerul infidel

A gandi pozitiv, intr-o relatie inseamna a proiecta asteptari pozitive, atat in ceea ce te priveste, cat si in ceea ce il priveste pe celalalt. Acest lucru determina folosirea unei gandiri, a unui limbaj si a unor actiuni, intr-o maniera pozitiva. Sensul acestora este unul constructiv si nu distructiv.

Referitor la anumite cazuri si anumite cupluri, ma gandesc insa ca nu intotdeauna este constructiva o astfel de gandire, deoarece ar putea favoriza o "relaxare" comportamentala a partenerului. Acesta va spune in sinea sa: "Nu voi avea necazuri daca imi permit mai multe aventuri, deoarece partenera gandeste pozitiv, adica nu-si va face probleme si nu o voi pierde niciodata". Efectul este unul de bumerang pentru tine.

De cele mai multe ori, barbatii infideli se folosesc de acest mod de gandire, care de fapt reprezinta o gandire pozitiva din partea lor, referitor la "vanatoarea" neintrerupta nici macar de "pirostriile" casatoriei sau fidelitatii. Se poate remarca insa ca se sprijina pe gandirea pozitiva a partenerei, de cele mai multe ori.

Daca se intampla astfel, consecintele sunt nedorite pentru tine, motiv pentru care incerc sa te fac sa constientizezi situatia si sa te sfatuiesc cum trebuie sa procedezi ca sa o eviti pe cat posibil. Aceleasi sfaturi pot fi urmate si pentru prevenirea infidelitatii partenerului.

1. Incearca sa mentii sentimentul de iubire in timp

Elementele care pot mentine sentimentul de iubire sunt diferite pe parcursul timpului, permanent putand interveni unele noi, simultan cu disparitia altora mai vechi. Pe parcurs, sentimentul se poate modifica, in general in sens negativ si mai rar in sensul accentuarii. Acesta nu mai necesita acelasi fundament, ca la inceput. Anii trec, viata isi pune amprenta asupra ta si a lui... asupra relatiei...

Unii spun ca intervine obisnuinta. Intr-adevar, aceasta este "buruiana" care trebuie transformata. In acest sens, este important sa descoperi ceea ce este nou in gandirea si simtamintele partenerului, pentru a-i satisface aceste trebuinte, sa-i reactualizezi profilul afectiv-emotional pentru a descoperi cum anume il poti face sa se simta iubit si implinit alaturi de tine.

2. Incearca sa-i sustii partenerului respectul de sine

Aceasta actiune porneste de la faptul ca trebuintele se transforma in timp, sub incidenta mai multor factori, insa cele care trebuie tot timpul sustiunute de catre tine sunt legate de increderea si respectul de sine al partenerului tau. Iata ce este bine sa faci in acest sens:

sa-l determini sa simta ca ai incredere in el;
sa-i acorzi intelegere ori de cate ori este necesar;
sa il admiri, prin cuvinte si gesturi;
sa il aprobi direct si/sau indirect, dupa caz;
sa il incurajezi in ceea ce crede el ca este bun.
3. Imbunatateste-ti comunicarea cu partenerul

Este un fapt arhicunoscut ca aceasta trebuie permanent alimentata cu lucruri noi, care trebuie sa fie cele mai potrivite, in functie de partener. Iata la ce se refera acestea:

intretinerea unei atmosfere de incredere reciproca, insa fara exagerari;
evitarea respingerilor afectiv-emotionale, a sentimentelor negative, in general;
evitarea duelului de idei si conceptii;
folosirea unor modele inofesnsive de comportament;
comportarea normala si adevarata;
cunoasterea si vindecarea sentimentelor negative;
acceptarea faptului ca nimeni nu este perfect.

4. Accepta compromisurile

Dupa cum se stie, compromisul este o atitudine temporara in situatii de criza a relatiei. In acest scop trebuie sa renunti la principiile pe care partenerul nu le intelege si constati ca nu le accepta.

Daca vrei sa-l vindeci de infidelitate, trebuie sa-i accepti si defectele, sa-l accepti asa cum este el si eventual chiar sa preiei si sa adaptezi in sens personal anumite comportamente, pentru a-l pune pe el insusi in situatia in care te pune el pe tine. Bineinteles, nu ma refer la a fi si tu infidela. Este exclusa aceasta preluare de comportament.

5. Alte sfaturi

Nu-i pune prea multe intrebari. Eventual numai una singura: adica sa cuprinda, concis, tot ceea ce te intereseaza.

Nu-i tine predici. In primul rand, nu te va urmari, in mod sigur. In al doilea rand, il obosesti degeaba. In al treilea rand, il poti enerva si toata predica ta se va transforma intr-o cearta serioasa.

Toate aceste sfaturi trebuie aplicate cu diplomatie, fara ca partenerul sa constientizeze strategia ta.

In caz contrar, efectele vor fi materializate intr-un comportament defensiv si incapatanat care nu accepta "schimbarea" sau intr-un comportament de acceptare rapida soldata cu uitarea si neaprecierea la justa valoare a eforturilor tale, situatia ramanand neschimbata.

De aceea, iti recomand multa, multa diplomatie si rabdare, speranta si incredere in relatia dorita.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu