joi, 23 ianuarie 2014

VALORI IMPORTANTE IN RELATIE SI VIATA

Sunt anumite valori in viata care, atunci cand sunt asimilate in existenta de zi cu zi, promoveaza totodata succesul in relatie si casnicie.

Poate ca nu exista un cuplu perfect, insa valori precum onestitatea, integritatea, respectul, comunicarea sau compasiunea, ne pot salva din imprejurari dificile si creeaza o baza solida pentru o viata armonioasa in doi.

Urmatoarele valori sunt importante nu doar pentru viata de cuplu, dar si pentru relatiile sociale in general.

•  Onestitate. Integritatea si onestitatea sunt fundamentale pentru o relatie de succes, fiind o baza pentru toate celelalte valori. Insa ce inseamna sa fii onest - doar sa-ti recunosti greselile in fata partenerului? De fapt aceasta valoare este mult mai profunda si inseamna totodata sa recunostifata de tine insuti ca ai gresit si ca nu esti perfect, apoi sa faci un efort efectiv pentru a fi o persoana mai buna si a nu face aceeasi greseala inca o data.

•  Egalitate. De multe ori o relatie se incheie deoarece unul dintre cei doi crede ca partenerul nu il/o trateaza cu egalitate. Sotii cred ca responsabilitatea cresterii copiilor apartine nevestei, iar ea crede ca este datoria barbatului sa aduca banii in casa, si exemplele pot continua. Impartirea tuturor sarcinilor in mod egal intr-o casnicie este o "regula" de baza a oricarei relatii armonioase.

•  Angajament. Devotamentul fata de partener este o valoare de baza in orice relatie. Pana la urma, daca nu esti loial, de ce iti pierzi timpul intr-o relatie fara viitor?

•  Respect. Este vorba despre o valoare fundamentala in oricare tip de relatie. Atunci cand nu respecti pe cineva, nu-i vezi nici calitatile si, in plus, nici tu nu meriti respect din partea sa. Aceasta valoare imbraca doua aspecte: respectul de sine si respectul pentru celalalt. Comportamentul in cadrul familiei, la locul de munca si in societate trebuie sa tinda spre castigarea respectului de sine, iar aceasta valoare trebuie sa duca la incercarea permanenta de a fi mai bun.

•  Intelegere. Este important sa avem intelegere pentru comportamentul celuilalt si sa vedem motivele din spatele acestui comportament, mai degraba decat felul in care ne afecteaza sau supara. Intelegerea sau iertarea, precum si renuntarea la ranchiuna, reprezinta baza unei vieti linistite.

•  Disciplina. Viata de zi cu zi cuprinde indatoriri si responsabilitati fata de parinti, partener, sau sefi la locul de munca. Disciplina reprezinta respectarea normelor de conduita ideale si este singura cale de a orienta cu eficienta acest efort de a face fata tuturor responsabilitatilor.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu