joi, 16 ianuarie 2014

Imaginea de Sine: Guest-post Mircea Chira

IMAGINEA DE SINE FUNCȚIONEAZĂ CA O PROFEȚIE care se îndeplineşte de fiecare dată, ea îţi dictează ce să faci, cum să te comporţi, cum să acţionezi în funcţie de imaginea de sine pe care o ai. 
Acest lucru este foarte important deoarece tot comportamentul tău va fi influenţat de trăirile şi crezurile tale interioare. 
Imaginea de sine este modul în care te vezi tu pe tine, modul în care te percepi în imaginaţia ta. Ceea ce crezi tu despre tine. 
Imaginea de sine

Imaginea de sine sau cum să te sabotezi singur

Te comporţi ca tipul de persoană care în adâncul sufletului crezi că eşti.
Este interesant faptul că majoritatea oamenilor nu conştientizează că ei însuşi au o anumită imagine despre sine care îi influenţează în tot şi în toate.
Să luăm un exemplu simplu şi pe care cred că l-am întâlnit fiecare în viaţă de mai multe ori. Sunt anumite persoane care deşi sunt frumoase şi atrăgătoare se consideră urâte, altele se consideră prea scunde sau prea înalte, prea grase sau prea slabe, fără experienţă, prea tinere sau prea bătrâne. Altele consideră că nu au niciodată noroc etc.
Ce crezi tu despre tine asta eşti, se va îndeplini, te vei sabota singur crezând că nu ai noroc, că nu eşti suficient de frumos, că eşti prea bătrân şi astfel prin propria-ţi imagine de sine îţi vei sabota orice şansă de a schimba această situaţie.
Vei ajunge să trăieşti şi să te comporţi la fel cum gândeşti iar ceilalţi te vor trata aşa cum consideri tu că eşti. Atunci vei spune cu satisfacţie amară : “Nu ţi-am spus eu?”.
Să luăm un alt exemplu foarte cunoscut, mediatizat şi studiat, este exemplul celor care câştigă sume mari de bani la loto şi care se întâmplă să le piardă destul de repede. La fel sunt şi mulţi alţii care câştigă foarte muţi bani dintr-o afacere sau dintr-o moştenire, bani care ajung să îi facă să se simtă stingheriţi, să considere că nu i-au meritat cu adevărat şi îi pierd sub diverse forme. 

Sindromul paradisului și imaginea de sine

Efectul unei imagini de sine cu probleme poate fi observat la unele vedete care au o accesiune fulminantă şi care datorită stimei de sine limitată ca să nu îi spun mediocră ajung să îşi saboteze propriul succes, au un comportament autodistructiv.
Acest comportament a devenit atât de răspândit încât este studiat de psihologi şi este numit “sindromul Paradisului”. Despre “sindromul Paradisului” se vorbeşte pentru prima oară în anul 1966 de către Rachel Noeman. Acest sindrom se referă la starea acelor persoane care sunt nemulţumite de ele însele, de viaţa lor, chiar dacă par că şi-au îndeplinit toate visurile şi toate dorinţele. Tot ce şi-au dorit au obţinut şi cu toate astea sunt nefericite.
Ceea ce simţi tu cu privire la propria-ţi persoană, imaginea de sine pe care o ai influenţează ceea ce simt ceilalţi cu privire la tine. Deoarece peste 90% din ceea ce transmitem când comunicăm se face în mod inconştient.
Oamenii cu care intri în contact percep în mod constant aceste semnale transmise nonverbal şi paraverbal, de trupul tău, de vocea ta, de ochii tăi cu toate că tu poate transmiţi prin cuvinte lucruri pozitive iar limbajul trupului tău transmite cu totul altceva. Când verbalul intră în contradicţie cu non verbalul este crezut întotdeauna limbajul nonverbal.             
Prin atitudinea ta, care este influenţată de stimă de sine, le transmiţi celorlalţi cum să se comporte şi cum să te trateze şi asta datorită felului în care te comporţi şi te tratezi tu însuţi. 
Succesul merge mână în mână cu imaginea de sine. Dacă nu ai o imagine de sine puternică şi sănătoasă fiecare eşec te face să îţi întăreşti convingerea într-o imagine şi mai negativă. Oricâte bunuri materiale vei aduna, titluri, funcţii, recunoaşteri nu te vei simţii niciodată satisfăcut decât pentru scurt timp, dacă nu reuşeşti să te simţi bine pe dinăuntru, să te simţi bine în sufletul tău. 
Scriu aceste rânduri cu dorinţa de a face cât mai mulţi oameni să conştientizeze importanţa imaginii de sine, a stimei de sine, să şi-o caute şi să o analizeze. La nevoie pot vorbi cu un coach sau consilier psihologic despre asta. 
Cunosc foarte mulţi oameni de succes care sunt nefericiţi deşi nu vor să lase să se vadă asta în exterior. Aceştia au o senzaţie interioară de inadecvare, aproape tot timpul sunt nemulţumiţi şi marchează această lipsă a stimei de sine făcând paradă de banii pe care îi deţin, de funcţia pe care o au, de realizările sociale şi relaţiile lor, de locul unde îşi petrec concediile.
Toate astea le fac pentru a se minţii singuri că nu sunt chiar aşa de văi de capul lor precum se simt ei în sinea lor. Sunt cu totul alte persoane în interior faţă de ceea ce afişează sau vor să afişeze în exterior. Persoanele cu o imagine de sine deficitară se consumă foarte mult în interior şi trăiesc cu o teamă ascunsă să nu fie descoperite, să nu afle ceilalţi ce cred ele însele despre ele. Acest lucru chiar este un coşmar. 
 Cum poţi să îţi dai seama că ai în faţa ta o astfel de persoană care are probleme cu imaginea de sine: te uiţi la bijuteriile pe care le poartă, cu cât acestea sunt mai multe şi mai mari cu atât imaginea de sine a acesteia este mai redusă. 
Mircea Chira este antrenor în motivare, leadership şi public speaking. Prin ambiţia sa de a răzbi și capacitatea de a trece peste înfrângeri, indiferent de condiţii, a dobândit priceperea de a excela în multe domenii.
Obiectivul său este acela de a contribui la schimbarea în bine a vieţii cât mai multor oameni, care au curajul să învețe că totul este posibil. Seminariile sale oferă resursele necesare pentru ca visele să poată fi transformate în obiective, pentru ca oamenii să și le poată susţine cu determinare oricând şi să devină lideri pentru ideile lor. Poți afla mai multe despre Mircea pe www.mirceachira.ro

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu