vineri, 31 ianuarie 2014

Totul despre anxietate!

Totul despre anxietate!

anxietateAnxietatea este raspunsul nostru cand ne simtim amenintati si ne este frica de ceva. Este o stare normala din viata fiecaruia dintre noi in fata primejdiei, insa ce te faci daca starea de anxietate apare din senin, fara un real pericol?
Anxietatea este chiar normala si sanatoasa, in anumite conditii, cand ne ajuta sa ne ferim din calea unui pericol, insa poate deveni si o afectiune clinica distructiva. Anxietatea poate fi de mai multe feluri: fobii (cand suntem speriati de o anumita situatie sau lucru), nevroza obsesiva (cand persoana in cauza are ganduri irationale sau comportament repetitiv), anxietate generalizata (senzatie persistenta de teama), atacuri de panica (declansate de anumite situatii) si sindromul stresului post traumatic (in urma unui eveniment traumatizant).
Simptome:
-          Palpitatii, accelerarea batailor inimii;
-          Incapacitate de concentrare;
-          Tensiune in muschi si dureri musculare;
-          Transpiratie excesiva;
-          Senzatie de sufocare;
-          Insomnie si iratibilitate.
Anxietatea poate fi cauzata de stres (un deces in familie, un accident sau pierderea jobului) sau de o amintire a pacientului care ii provoaca aceasta frica. Se pare ca si mosternirea genetica este importanta in acest caz, deoarece cercetatorii au descoperit ca, in cazul gemenilor identici, daca unul dintre ei sufera de anxietate, sunt sanse de 50% ca si celalalt sa prezinte semne ale anxietatii.
Metode de tratament exista, si sunt multiple:
-          Psihoterapia si psihanaliza;
-          Terapia cognitiva;
-          Terapia comportamentala;
-          Medicamente – benzodiazepine;
-          Terapii alternative precum presopunctura, acupunctura, hipnoterapia.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu