vineri, 14 februarie 2014

Legenda Sfantului Valentin


Legenda Sfantului Valentin


Valentine's Day
Valentine's Day
Istoria Zilei Sfantului Valentin (Saint Valentine’s Day) este invaluita in folclor. Exista legende care vorbesc de trei sfinti, martirizati in numele iubirii. Printr-o ciudata coincidenta, toti trei au fost martirizati in ziua de 14 februarie.

Este semnificativ faptul ca Papa Gelasius I a declarat sarbatoarea Sfintilor Valentini in anul 496 d.Hr., in ziua de 14 februarie. Aceasta sarbatoare a fost mai tarziu eliminata, in 1969, deoarece povestile din jurul ei erau bazate pe legende.

Pentru a intelege legenda romaneasca a Sfantului Valentin, ne intoarcem la secolul al treilea, atunci cand domnea imparatul Claudius al II-lea, o perioada in care a te indragosti era un pacat teribil. Casatoria a fost facuta ilegala pentru soldatii tineri, iar dragostea a devenit o crima. Singura lor speranta a fost Sfantul Valentin, un preot care sa ii casatoreasca in secret. Ca pedeapsa, acesta a fost intemnitat de imparat, torturat si in cele din urma omorat.
Unele inregistrari arata ca Sfantul Valentin a trecut la crestinism in timp ce era in inchisoare, fapt care era pedepsit cu moartea atunci. El a ajutat multi crestini in inchisoare si chiar a aratat altor prizonieri viziunea crestina a iubirii si a iertarii.
Alte invataturi sugereaza ca Sf. Valentin s-a indragostit de fiica temnicerilor si i-a trimis o scrisoare in secret, semnata „din partea Valentinului tau". Aceasta scrisoare ar putea fi prima felicitare de Valentine’s Day trimisa cuiva iubit. Acest gest de sfidare pentru dragoste relationeaza istoria Sfantului Valentin cu valori inalte precum curajul si puterea alimentate de dragoste.

Al doilea Sf. Valentin celebru a fost Sf. Valentin din Terni. El a raspandit mesajul dragostei adevarate; se spune ca era inzestrat cu puterea de a face minuni, cum ar fi vindecarea batranilor si infirmilor. Desigur, erau vremuri in care crestinii au fost persecutati si el a fost decapitat pentru credinta sa.
A treia legenda este una dintre cele mai influente in istoria Sfantului Valentin; este vorba despre Valentinius din Alexandria, un episcop gnostic. El a predicat sfintenia si importanta casatoriei, care era diferita de ascetismul in crestere al credintei crestine.

Legenda spune ca si Sf. Valentin din Terni si Sf. Valentin din Alexandria sunt ingropati de-a lungul lacului Flaminia in afara Romei. In evul mediu, au existat biserici dedicate Sfantului Valentin. Diferite scrieri "Acta" sau cronici ale Bisericii au fost gasite despre Valentinus din Terni si Sfantul Valentinus, vorbind despre viata lor si de miracolele savarsite de ei.

Daca ar fi sa privim doar aspectul romantic al zilei, atunci istoria Zilei Indragostitilor ar data de la inceputurile civilizatiei occidentale - februarie a fost intotdeauna luna iubirii. Poate pentru ca este inaintea sosirii primaverii si semnele de fertilitate sunt peste tot. Grecii antici, guvernati de zeii lor, au retras din circuitul agricol zilele dintre mijlocul lunii ianuarie si februarie pentru a se bucura de dragostea dintre Zeus si Hera. Mai tarziu, romanii antici, au sarbatorit ziua de 15 februarie ca "Lupercalia", zi a iubirii.
Zeus si Hera
indragostitii Zeus si Hera

Prima celebrare romantica scrisa in istoria Zilei Sfantului Valentin a fost in poemul de dragoste "Parliament of Foules" (Divanul paserilor) al lui Geoffrey Chaucer, scris in 1382. Nu sunt cunoscute alte anecdote scrise sau poezii de dragoste asociate cu Ziua Sfantului Valentin inainte de acesta. Chaucer a scris poemul in onoarea primei intalniri a regelui Richard al II-lea al Angliei cu Anne de Boemia, pe cand aveau amandoi paisprezece ani.
Mai tarziu, odata cu aparitia dragostei curtenesti in secolul al XV-lea, importanta Zilei Sf. Valentin a crescut, scrierea si primirea de poezii de dragoste in aceasta zi devenind o traditie. In Hamlet-ul lui Shakespeare, Ofelia face referire la acest lucru, ceea ce a dus la cresterea popularitatii zilei Sf. Valentin.
parada Valentine's Day in Minsk
parada de Valentine's Day in Minsk, Belarusia

In SUA, festivitatile de Valentine’s Day au fost aduse de colonisti britanici si au devenit mai populare odata cu aparitia felicitarilor specifice. In cele din urma ideea s-a extins pana la cadouri, inclusiv diamante si ciocolata, mai mult sau mai putin simboluri ale dragostei, Ziua Indragostitilor devenind o mare afacere.
targ de Valentine's Day
targ de Valentine's Day in Houston

Astazi Sfantul Valentin este o sarbatoare mare in intreaga lume, toata luna februarie dovedindu-se un boom economic. Pe langa daruirea si asteptarea cu pasiune a cadourilor de Valentine's Day, sa ne amintim ca cel mai important aspect al acestei zile este iubirea. Pentru ca o relatie sa fie de durata, fie ca este o iubire romantica sau una platonica, e nevoie doar de incredere si de dorinta de fi impreuna cu persoana iubita.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu