vineri, 14 februarie 2014

"Cartea viselor" de la superstitie si mit la realitate

"Cartea viselor" de la superstitie si mit la realitate

"Cartea viselor" de la superstitie si mit la realitate
De-a lungul secolelor, "cartea viselor" a fost unul din cele mai circulate best-seller-uri. Savurata de naivi, respectata de creduli si, mai ales, cercetata de cei dornici sa-si cunoasca viitorul cu un ceas mai devreme.
Fara sa poata da sensuri exacte viselor, psihologii britanici Ian Wal...lace si Delphi Ellis au reusit in zilele noastre sa incropeasca o carte a viselor pe baze cercetate stiintific.
Visele din cercetarile lor nu prefigureaza viitorul, dar explica acea stare de spirit si trairile interioare paranormale care ne introduc in lumea virtuala a visarii. Cateva exemple propuse de Infoniac merita atentia.
Visezi ca-ti cad dintii
Cercetatorii constata ca asemenea vise sunt frecvente, si numai faptul ca orice vis se uita repede face sa nu ne mai aducem aminte de ele.
Mesajul visului porneste de la conditia primitiva umana, cand forta celor din care ne tragem se concentra in dinti: cu ei, isi apuca omul hrana.
Prin pierderea danturii in vis, subconstientul iti transmite mesajul ca esti cu ceva vulnerabil sau chiar incapabil sa actionezi. Este un fel de "pazeste-te!"
Esti urmarit de cineva sau de ceva
Subconstientul sesizeaza ca, in viata reala, ti-ai propus un ideal irealizabil sau greu de atins. Nu vrei sa accepti ca idealul n-are sens, dar nici nu vrei sa-ti recunosti neputinta. Visul iti sugereaza lupta in zadar: o forta exterioara te urmareste dusmanos, anume ca sa nu ajungi nicaieri.
Cosmaruri
In cosmaruri, nu trebuie cautate mesaje, intrucat ele nu transmit nimic. Cosmarurile, care te sperie in somn, nu sunt decat efectele paranormale ale starii de stres din viata normala. Le genereaza stresul.
Ian Wallace si Delphi Ellis recomanda celor obsedati de asemenea vise sa tina un jurnal al cosmarurilor. Studiind ritmul si modul cum se repeta, este usor sa ajungi la cauza. Dar, indiferent de aceasta, invata sa lupti cu stresul.
Simti nevoia de a merge la toaleta
Verifica daca, in viata reala, nu esti adesea pus in situatia de a te abtine. Daca da, evita situatiile, ele sunt daunatoare. Daca nu, un control medical ai aparatului digestiv ti-ar fi util.
Gelozie sau adulter
In asemenea cazuri, visul tradeaza banuielile sau framantarile din viata reala. Daca vrei sa rezolvi situatia, nu te apuca sa faci investigatii - este o cale gresita si nu duce la fericire.
Pentru domni, o partida de sex, repetata atat cat ii tin puterile este suficienta sa nu mai viseze nici gelozie, nici adulter. Pentru doamne, solutia este mai delicata, iar, daca nu reusesc sa obtina satisfactia completa din partea partenerului, atunci solutia aproape ca nu exista.
Ar fi imoral sa sugerez ca solutie este alt partener. Mai curand, as sugera sa suporte visele cu adulter si cu gelozie. Trec cu vremea.
Te visezi goala in public
Este visul clasic al femeii care se simte neprotejata. Daca partenerul nu intelege sa-ti acorde protectia de care ai nevoie, invata sa fii independenta si sa iei initiativa in tot ce faci. Nu te vei mai visa goala.
Sarcina
Daca intr-adevar esti gravida, nu-ti face probleme. Visul este replica subconstientului la grija constientului, legata de nasterea pe care o astepti.
Nici daca nu esti insarcinata, n-ai motive de ingrijorare: simptomele sarcinii nu sunt niciodata evidentiate prin vis. Apropo: nu cumva ai probleme in ce priveste viata sexuala?
Plutesti in aer
Cand visezi ca zbori este semn ca subconstientul a primit un mesaj legat de anumite satisfactii in viata reala. Esti multumit si atata tot. Daca, zburand, ai impresia ca te prabusesti, sa nu-ti faci griji, este numaidecat semnalui ca incepi sa te trazesti.
Esti intr-o incapere necunoscuta
Elementul inedit, de noutate sau de necunoscut este specific activitatii in subconstient a persoanelor talentate. Geniile au relatat ca se visau in incaperi, gradini sau palate necunoscute. Probabil ca gandul omului de arta este fascinat de peisajul necunoscut si de locurile neumblate.
Daca nu ti s-a intamplat sa visezi asa ceva, considera ca nu este nimica anormal. Pur si simplu, nu esti geniu.
Am intarziat!
Nu este bine sa te visezi in asemenea postura. Asta denota suprasolicitare, oboseala, extenuare. Trebuie sa-ti simplifici agenda.
Merg la examen si nu sunt pregatit
Este ciudat ca asemenea vise nu le au studentii. Le au adesea oamenii dupa 50 de ani, cand memoria incepe sa fie pe cat de nostalgica, pe atat de confuza. Daca visele sunt insistente, un consult la neurolog n-ar fi inutil. Uneori, neurologul are solutii.
Daca n-are neurologul, atunci nimeni nu mai are.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu