Afla de unde vine si cum poti avea parte de saruturi memorabile sau cum poti evita greseli in ale sarutului...

Primul sarut

Realitatea “primul sarut cu un el sau cu o ea” ofera emotii celor mai multi dintre noi:primul sarut este prima noastra forma de daruire, mai stangaci sau mai putin stangaci, in timp ce radem sau plangem, pe furis sau in timp ce ne tinem in brate.

Este reprezentarea instinctului de a deveni ai celuilalt si de a lua de la celalalt o parte din ce are el mai launtric.

Daca primul dumneavoastra sarut nu este ceea ce va doriti (primul sau chiar urmatoarele), dar nu vreti sa renuntati la cel cu care formati un cuplu, cel mai sanatos este sa discutati despre acest aspect.

Aparent nesemnificativa, incompatibilitatea sarutului poate deveni, in timp, o problema grava.

Spuneti-i celuilalt ca nu se intampla ceea ce va asteptati si marturisiti-i ce va place, dar faceti-o in asa fel incat sa nu fie o mustrare.

Cele mai frecvente greseli

Autorul cartii “Arta Sarutului”, Michael Christian a detectat ca barbatii, cel mai des, sunt prea agresivi cu limba. Barbatii, la randul lor, sustin ca femeile nu deschid gura suficient de mult...

Pentru ambele sexele, cea mai mare greseala este lipsa de varietate. De aceea, este recomandat sa incercati sarutul pe diferite parti ale fetei, acordand o atentie sporita gatului si urechilor. 

Un sarut acompaniat de o usoara muscatura este mult mai incitant.

Saruta memorabil!

“Pune tot trupul tau intr-un sarut”, a spus Marilyn Anderson, autorul cartii „Niciodata nu saruta o broasca”.

Fara cuvinte, buzele tale trebuie sa spuna „Iubito/iubitule, exista atatea moduri de a pastra sarutul viu si nou tot timpul”.

Un pont de care trebuie sa tineti seama consta in a-i pune mana pe gat partenerului atunci cand il sarutati. Aceasta atingere aduce pasiune ca si cum ai spune “nu primesc niciodata suficient” - asta e marele secret care face un sarut memorabil.

Si nu in ultimul rand, bucurati-va de sarutul in sine, de aventura de atunci, nu de aventura la care puteti ajunge, mai tarziu, prin sarut.

Scurt istoric

De-a lungul istoriei, sarutul a avut o evolutie spectaculoasa: acesta a fost mentionat pentru prima oara prin 1500 i. Hr (India), in Kama Sutra mentionandu-se mai mult de 30 de tipuri diferite de sarut in timp ce romanii cunosteau doar trei dintre acestea.

Un istoric al Romei nota ca raceala poate fi vindecata printr-un sarut pe nasul unui magar.

Apoi, contractele dintre cetateni erau pecetluite cu un sarut, iar sarutul ca act final al nuntii provine tot din aceasta perioada.

De atunci sarutul a devenit o parte importanta dintr-o relatie: “cu cat oamenii se saruta mai des, cu atat ei pot comunica la un  nivel romantic”, declara tot Michael.

Multiplele intelesuri ale sarutului

Desi mentionat in scris abia prin 1500 i. Hr, sarutul exista chiar de prin anul 3000 i.Hr., cand oamenii trimiteau saruturi zeilor la care se inchinau.

In Roma: un sarut era un fel de salut intre prieteni sau rude, dar si intre strainii care vindeau marfa din usa in usa si clientii lor.

In Egipt: egiptenii nu preferau sarutul deloc, pur si simplu nu le placea sa fie sarutati sau sa sarute. Chiar si Cleopatra, renumita pentru iubirile sale, nu si-a sarutat niciunul dintre iubiti.

In Italia medievala: sarutul in public trada intentiile unui barbat de a se casatori cu femeia sarutata.

Anglo-saxonii foloseau la sfarsitul scrisorilor un “X” care insemna „te sarut”, un obicei bizar pentru celelalte popoare. Acesta practica isi avea originile in perioada medievala, cand majoritatea oamenilor erau analfabeti.

Mai mult, de cate ori semnau un contract ce incheia un schimb de marfuri sau terenuri semnau la sfarsit cu “X in” loc de semnatura lor personala pentru ca sarutul insemna onestitate.

Marea Ciuma din Londra anului 1665 a marcat in sens negativ semnificatia sarutului: din teama de a nu transmite boala, oamenii au inlocuit sarutul cu aplecarea palariei sau cu salutul cu mana la frunte.

In 1979, David Bowie a inventat asa numita litografie – a realizat multiple copii ale sarutului drept cea mai intima semnatura.