miercuri, 12 februarie 2014

Infidelitatea e poate una din ranile cele mai dureroase pe care le poate suferi un cuplu

Infedilitatea - un fenomen care este interzis aprioric si tocmai din acest motiv acesta are pondere, are putere, are influente...tocmai pentru ca este interzis, produce atractie si nauceste mintea unui om casatorit. Nimic nu afecteaza mai mult increderea, respectul de sine si relatia propriu-zisa, decat infidelitatea. Si desi o relatie extraconjugala incepe simplu, infidelitatea nu e niciodata banala.

De regula o idila/ aventura se incepe din cauza unei imagini de sine negative, obiceiul de a evita conflictele sau racelii afective. O persoana intra intr-o relatie extraconjugala nu din cauza a ceea ce a facut sau nu a facut partenerul, ci din cauza propriei sale deficiente, propriei sale incapacitati. O infidelitate nu se produce din necesitatea de sex, pentru ca acesta exista in relatia maritala. Ea apar ca necesitate de umplere a unui gol afectiv, intern, a unei probleme de ordin personal.




Este infidelitatea doar sectretul tau?

Orice modificare brusca a comportamentului sau o atentie sporita fata de aspectul fizic, vestimentatie, exterior, preocuparea pentru aspectul estetic al corpului etc, sunt semne ale unei posibile infidelitati. Ori de cate ori partenerul devine mai ascuns de celalalt, referitor la discutii telefonice intretinute pe furis, iesiri frecvente in timpul saptamanii, deplasari de serviciu etc, sunt semne ca partenerul petrece mai mult timp in compania altcuiva, in detrimentul cuplului. De asemenea cei care isi inşeala partenerul isi schimba brusc comportamentul fata de acesta, devenind fie extrem de atenti, fie total absenti. Si asta vine din sentimentul de vina, dezvoltat de relatia extraconjugala, fiind compensat de un surplus de afectiune, cadouri scumpe si tot felul de alte atentii. Altii se retrag total din relatie, devenind absenti, fara a mai comunica afectiv cu partenerul de viata.




Ce facem cand ne pomenim fata in fata cu infidelitatea? O marturisim sau o ascundem?

Daca iti dezvalui infidelitatea, te vei simti mai usurat, insa il vei coplesi de durere pe partenerul tau. Desi marturisirea infidelitatii ar putea fi vazuta ca un act de curaj si de extrema sinceritate, dincolo de asta cei ce-si marturisesc greseala sau slabiciunea nu ar face altceva decat a-si plasa responsabilitatea salvarii sau ramanerii in relatie catre celalalt si ar scapa astfel de sentimentul de vina. Acest act de sinceritate, le-ar oferi rapid un alt rol si anume cel de om slab, emotiv, sensibil – rol de victima. Si daca tu te poti alege cu beneficii, atunci partenerul tau va fi ranit si zdruncitat afectiv. Va reactiona in functie de modul in care acesta percepe infidelitatea. Cineva va rupe relatia imediat, fara nici un fel de discutie, altcineva isi va implica rudele si familia, altii vor ierta si vor ramane in cuplu, dar astfel vor prelua puterea in relatie pentru totdeauna, iar pentru cineva, infidelitatea partenerului va fi poate, un indiciu al scaderii satisfactiei maritale, ce il va determina sa caute si sa activeze noi resurse in relatia de baza, si astfel cuplul ar evolua.




Ce face partenerul care a aflat ca este inselat?

Daca crezi ca vei putea accepta si ulterior ierta infidelitatea partenerului de viata si te vei descurca cu furia, cu tristetea, si cu increderea zdruncinata, poti continua aceasta relatie. Iar daca nu te vezi in stare de a trece intelept, peste aceasta lovitura, si vei cauta o cale de razbunare, atunci sa stii ca relatia ta se va inrautati si mai mult. Chiar daca initial te vei bucura ca partenerul nu a plecat si a revenit la tine, furia, resentimentele si frustrarea, pot reveni, si te vor coplesi din nou. Iar partenerul care a comis adulterul si caruia i se va reprosa constant aceasta greseala, se va simti prost, de la invinuirile aduse si poate ajunge sa insele din nou.






Infidelitatea presupune o relatie secreta, care desi incepe nevinovat, se poate transforma intr-o relatie prezenta care ne va rupe de la cuplul nostru in care am investit. Ambele sexe pot fi infideli in egala masura. Tocmai de aceea inainte de a ne lasa dusi de val, constientizam consecintele si trauma simtita de cuplul nostru confruntat cu infidelitatea. Nicio infidelitatea nu este terapeutica in sine. Ea nu va rezolva nicio problema in cuplul nostru, ci le va dubla pe cele prezente. Nu te folosi de ea pentru a-i atrage atentia partenerului tau sau pentru umplerea unui gol resimtit de tine. Alegerea ne apartine fiecaruia dintre noi.
Tu ce alegi sa faci?

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu