duminică, 9 februarie 2014

8 Mituri surprinzatoare despre relatii

  • Conversaţie începută astăzi
  • Bebe Alex Mihai
    Bebe Alex Mihai
    8 Mituri surprinzatoare despre relatii
    Sunt sute de mituri legate de relatii. Problema cu aceste mituri este ca ele pot eroda serios orice relatie. “Atunci cand o relatie TREBUIE sa fie intr-un anumit fel si nu este, se acumuleaza frustrari. Frustarile sunt principalul inamic al oricarei relatii si sunt legate direct de miturile despre relatii,” spune Terri Orbuch, psiholog, autoare a lucrarii “5 pasi simpli pentru a-ti transforma mariajul din bun in minunat”.
    Iata de ce este necesar sa scapi de aceste mituri cat mai curand posibil. Primul pas este sa-I cunosti si, in aceasta serie de 2 articole, vei gasi 8 mituri care s-ar putea sa te surprinda.
    MITUL 1: O relatie fericita insemna ca nu este necesar sa “muncesti” pentru a o intretine
    Realitate: “Cele mai puternice, de durata relatii au necesitat multa munca grea,” sustine Lisa Blum, psiholog, specialista in terapie emotionala a cuplurilor. Ea crede ca vina o poarta cultura societatii noastre, sistemul de educatie scolara si educatia parinteasca. Acestea nu ne pregatesc deloc pentru realitatea ca orice relatie necesita efort.
    Ea compara o relatie sanatoasa cu o gradina frumoasa. “O gradina frumoasa, este frumoasa pentru ca s-a muncit mult sa arate asa si sa se mentina asa,” Lisa Blum.
    Dar cum stii daca nu cumva nu muncesti prea mult intr-o relatie, pentru a face sa “mearga”? Un semn, spune Blum, ca muncesti prea mult, este acela ca te simti mai mult nefericit decat fericit. Cu alte cuvinte, petreci mai mult timp veghind asupra relatiei decat il petreci bucurandu-te de ea?
    Un alt semn rau este daca tu te straduiesti din greu sa aduci imbunatatiri relatiei tale si nu observi acelasi efort din partea partenerei/partenerului. “Este necesar sa simti ca amandoi ati depus eforturi, amandoi ati facut schimbari si asta a facut diferenta intre o relatie proasta si o relatie buna.”
    Deci, amandoi trebuie sa faceti eforturile potrivite pentru a aduce lucruri bune in relatia voastra.
    Mitul 2: Daca doi oameni se iubesc cu adevarat, isi cunosc reciproc nevoile si dorintele
    Realitate: “Avem setata asteptarea ca partenrii nostri sa aiba capacitatea de a ne citi gandurile,” spune Blum. Aceasta asteptare apare inca din copilarie si, poate ca la acea varsta, este de inteles, dar, ca adulti, ar trebui sa stim ca noi suntem mereu responsabili de modul in care comunicam celor din jur care ne sunt nevoile si dorintele.
    Si, odata comunicate aceste nevoi, sentimente sau dorinte, putem masura calitatea relatiei noastre, observand daca partenerul/partenera chiar asculta cuvintele pe care le spunem.
    Idei indraznete si decizii intelepte.............................................................Mitul 3: Daca esti indragostit de-adevaratelea, pasiunea nu va disparea
    Realitate: Din cauza filmelor si a cartilor romantice, presupunem ca, odata indragostiti de cineva, pasiunea, navalnica sau tandra, nu va disparea niciodata. Si, daca dispare, inseamna ca “nu era relatia potrivita” sau “relatia noastra nu functioneaza”. Totusi, pasiunea se disipeaza, cu trecerea timpului, in orice relatie.
    Rutina zilnica este una din cauze. Pe masura ce apar noi si noi responsabilitati, cuplurile au din ce in ce mai putina energie pentru ele insele.
    Dar, vestea buna este ca pasiunea nu a disparut definitiv. Cu putina planificare si creativitate poti sa o readuci in relatia ta. “Pasiunea sexuala este rezultatul unei intimitati emotionale, castigata prin efort si planificare, prin detasare temporara de grijile cotidiene si prin educarea dorintei de descoperire permanenta a partenerului,” spune Blum. Terri Orbuch subliniza necesitatea cuplurilor de a se implica in noi activitati pentru a-si imbunatati relatia (vei citi despre asta in articolele de joi si vineri, saptamana aceasta).
    Cand vine vorba despre timp, Blum sugereaza sa ne adresam urmatoarea intrebare: Cum ne putem organiza ziua astfel incat sa ne facem timp pentru NOI si sa avem suficienta energie pentru NOI?
    Mitul 4: Daca vom avea un copil relatia noastra va deveni mai puternica
    Realitate: Studiile arata ca fericirea, intr-o relatie, scade odata cu nasterea fiecarui copil. Asta nu inseamna ca ne iubim mai putin dupa nasterea copiilor, ci inseamna ca apar provocari noi care complica constructia unei relatii.
    Sa ne creem asteptari realisteajuta cuplul sa se pregateasca pentru noile roluri care apar. Atunci cand te gandesti ca un copil iti va imbunatati relatia, gandeste-te la complicatiile care apar. In plus, este un gest de un egoism iesit din comun si de-a dreptul tampit. Un copil este conceput de 2 oameni care se iubesc si NU PENTRU CA (daca au un copil) URMEAZA SA SE IUBEASCA. Din pacate, acest mit lasa urme adanci in viata copiilor si a cuplurilor.
    Mai mult, exista ideea ca nu este nevoie de comunciare atunci cand apar gandurile de a avea un copil. Femeia decide sa ramana insarcinata fara a discuta cu partenerul despre implicatiile dorintei ei. Asta din cauza unui alt mit, care spune ca “daca ma iubeste, ce poate avea impotriva” cu varianta “daca nu vrea un copil cu mine inseamna ca nu ma iubeste”.
    Mitul 5: Gelozia este semn de al iubirii adevarate si a grijii
    Realitate: Lipsa geloziei este legata de cat de siguri si increzatori suntem in relatiile noastre (si vice versa). Sa luam urmatorul exemplu: Daca ai o partenera geloasa, s-ar putea sa incerci sa-i arati cat de mult iti pasa, nefacand-o geloasa. Dar, vei observa ca indiferent cat de mult efort depui, reactiiile ei de gelozie tot vor aparea. Da, gelozia este naturala atunci cand ii dai motive sa fie asa. Ce poti face? Simplu. Inceteaza sa mai faci ceea ce provoaca gelozia partenerei. Sa luam un alt exemplu: Stii ca i-ai ascuns convorbiri, intalniri sau relatii cu o alta persoana. Le-a aflat si acum vrei sa ii arati ca totul s-a terminat. Pur si simplu nu mai tine nimic ascuns legat de persoana cu care ai stricat armonia in relatia ta si limiteaza pana la zero interactiunile cu ea. Simplu. In acelasi timp, lucreaza, alaturi de partenerul tau, la reconstruirea increderii lui in sine. “Tu i-ai rupt-o, tu i-o coase”
    A incerca sa-ti faci partenerul gelos este, de asemenea, periculos. In timp ce si femeile si barbatii traiesc momente de gelozie, reactiile lor difera. In timp ce femeile, in general, atunci cand devin geloase, incearca sa imbunatateasca relatia si sa se imbunatateasca pe ele, barbatii, in general, cand devin gelosi, devin nervosi, retrasi si dispusi sa iasa din relatie.
    Idei indraznete si decizii intelepte.......................................Mitul 6: Certurile ruineaza relatia
    Realitate: Relatiile sunt distruse de nerezolvarea subiectelor de cearta. “Certurile pot fi foarte benefice si o forma importanta de comunicare sincera si de clarificare a pozitiilor partenerilor,” spune Blum.
    Evident ca cearta urata, in care se foloseste tonul dispretuitor sau condescendent, care nu aduce nici un rezultat si repetata la nesfarsit distruge o relatie. Certurile folositoare sunt cele care se incheie cu o decizie a ambilor parteneri despre cum sa trateze in continuare dezacordul care a dus la cearta.
    Mitul 7: Pentru ca relatia sa fie armonioasa celalalt trebuie sa se schimbe
    Realitate: De cele mai multe ori suntem minunati in a-l invinovati pe celalalt (aici avem experienta multa) si mai putin eficienti in a cauta in noi insine modalitati de adeveni parteneri mai agreabili. Suntem foarte motivati in a-i cere celuilalt sa faca schimbarile asta si asta…
    “Daca nu sunt circumstante extreme precum abuzurile sau infidelitatea cronica,” spune Blum, “este nevoie de doi pentru a face o schimbare”. Mai mult decat atat, depinde de tine sa-ti dai seama ce poti face TU. Acest lucru pare limpede ca lumina zilei, 100% dintre cupluri il numesc atunci cand au de cautat o solutie pentru relatia lor, insa…cand vine vorba de practica…
    Este necesara o schimbara profunda de mentalitate pentru a reusi sa privesti catre ce poti face TU si ce schimbari poti face TU cu TINE.
    Mitul 8: Daca ajungem sa apelam la terapeut inseamna ca relatia asta chiar nu merge deloc
    Realitate: Avand in vedere momentul in care cuplurile decid ca au nevoie de terapie, e adevarat ca relatia aceea nu mai are “multe cai de iesire”. “Relatia sufera de foarte multa vreme,” spune Blum, “elementele bune ale acelei relatii au fost distruse.”
    in schimb, Blum sugereaza ca oamenii sa priveasca terapia de cuplu ca un instrument preventiv. In felul acesta cuplurile ajung in fata unui specialist cand au 1-2 motive de blocaj, aparute in ultimele 2-3 luni, in loc de 5-6 astfel de blocaje aparute in ultimii 10 ani.
    Idei indraznete si decizii intelepte.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu