vineri, 21 februarie 2014

Există o cheie a FERICIRII noastre de zi cu zi?

Există  o cheie a FERICIRII noastre de zi cu zi?

Cu toții ne dorim să fim fericiți În realitate, prin tot ceea ce fac, aproape toți oamenii căută fericirea. Unii sunt conștienți de acest fapt, alții nu. Ne dorim să obținem ceea ce considerăm că avem nevoie: un job, bani, o casă, o mașină, un iubit sau o iubită, un soț sau o soție, un copil, etc. 
Când le obținem suntem fericiți. Pentru o perioadă. Pentru că imediat după împlinirea unei dorințe apare o alta. Ne dorim să se împlinească și aceasta tot din același motiv: vrem să  fim fericiți. Și uite așa... viața noastră se transformă într-o goană după fericire care, credem noi, depinde de ceva sau cineva exterior nouă.
Și totuși toate tradițiile spirituale autentice subliniază faptul că fericirea nu vine din exterior, ci din interior... Oare care este adevărul?
Dacă privim foarte realist și onest viața noastră și a celor din jurul nostru observăm că într-adevăr starea constantă de fericire vine din interior, din relația pe care o avem cu noi înșine, din modul în care ne raportăm la ceilalți și din concepția noastră despre viață sau altfel spus din punctul nostru de vedere. 
Ceea ce se petrece în forul nostru interior formează un fel de ecran sau filtru prin care noi vedem oamenii și viața. Acest filtru care ne limitează într-o anumită măsură percepția corectă asupra nouă înșine, asupra oamenilor și a vieții  se poate transforma în mod conștient, prin acțiuni concrete pe care le realizăm. 
Să luăm un exemplu foarte des întâlnit: dacă ne-am certat cu ființa iubită toată ziua (sau săptămâna, luna sau... uneori ani întregi!) suntem triști, nu prea avem chef să vorbim cu cei din jur, viața pare oarecum săracă, fără culoare. În momentul în care conflictul dispare, brusc totul se luminează: ne simțim din nou încrezători, comunicăm plini de bucurie cu ceilalți și viața parcă este din nou plină. 
Pe măsură ce ne maturizăm, învățăm să facem față într-un mod foarte diferit la astfel de situații și să le depășim mult mai repede. Genul acesta de conflict nu ne mai colorează întreaga viață pentru zile întregi pentru că acum am învăţat să iertăm. Acum știm că într-o relație de iubire nu este important cine are dreptate, ci cine iubește mai mult. Acum reușim să comunicăm celuilalt ceea ce simțim și depășim împreună situația stabilind, tot împreună, ce să facem ca astfel de situații să nu mai apară. 
Toate psihoterapiile eficiente și tradițiile spirituale autentice vorbesc despre iertare ca fiind cheia fericirii noastre de zi cu zi. Atunci când iertăm, filtrul nostru asupra lumii și oamenilor se transformă radical. Putem spune că practica iertării ne maturizează spiritual foarte repede și ne umple sufletul de fericire. 
Iertarea, panaceul sufletului și cheia fericiriiS-a constatat, din punct de vedere medical și social, că atunci când nu iertăm, aceasta realmente ne poate ucide prin bolile trupești pe care le generează, cât și prin alterarea relațiilor și a mediului în care trăim.  
Astăzi, omul „civilizat” nu mai cunoaște iertarea în primul rând pentru că nu mai este educat în spiritul valorilor autentice: iubire, prietenie, adevăr, bine, echilibru, umilință, frumusețe, etc. Se acordă o mare importanță cultivării competiției, orgoliului, criticismului și dobândirii prestigiului și a puterii, mai ales financiară. 
Dar pentru că trăim într-o epocă de tranziție către o spiritualitate reală, aflăm din ce în ce mai des despre  miracole ale vindecării în momentul în care pacientul se orientează interior către valorile autentice ale vieții (iubire, iertare, umilință, bine, etc.) și le cultivă cu adevărat în sufletul său. 
Aceste valori etice și morale au fost axul principal al vieții în  toate tradițiile spirituale ale omenirii. Prin îndepărtarea de aceste valori autentice fundamentale, societatea actuală a ajuns într-o etapă critică, foarte gravă. Responsabilitatea pentru depășirea cu bine a acestei crize planetare ne aparține fiecăruia dintre noi, prin alegerile pe care le vom face de acum înainte.
Practica iertării e esențialăA ierta înseamnă a renunța la orice formă de critică, de judecată și de resentiment față de o persoană sau o situație chiar dacă în acea situație avem într-adevăr dreptate. 
Înseamnă să lăsăm să se manifeste în și prin noi iubirea și compasiunea, ele existând întotdeauna împreună. 
Înseamnă a ne dezvolta înțelepciunea de a accepta oamenii așa cum sunt, cu toate caracteristicile lor și nivelul de maturizare spirituală pe care îl au în acel moment; înseamnă să acceptăm de asemenea situațiile așa cum apar fără a ne învinovăți sau de a da vina pe ceilalți pentru ele.
Aceste atitudini au toate, înainte de orice, un efect magic asupra sufletului și vieții noastre interioare. Este doar o aparență faptul că iertarea este un bine făcut cuiva pentru că în realitate nouă ni-l facem. Iertarea aduce pace, multă liniște interioară și implicit, fericire și mulțumire. Merită practicată pentru a ne convinge prin experiență proprie directă de efectele ei!
Ce putem face pentru a iertaÎnainte de toate trebuie să ne dorim cu adevărat să iertăm. 
Apoi putem aplica una dintre tehnicile consacrate pentru aceasta al căror scop principal este atragerea în ființa noastră a energiei iertării, energie divină ce se revarsă în noi de la Dumnezeu atunci când Îi cerem cu credință aceasta. 
Iată câteva dintre cele mai eficiente metode:1.Rugăciunea simplă, spusă din inimă și cu credință fermă. 2.Putem folosi de asemenea Rugăciunea Tatăl Nostru.3.Tehnica de vindecare emoțională a lui Brandon Bays prezentată în cartea sa „Călătoria”.4.Terapia hawaiană, Hoponopono, care presupune să rostim cât mai des cele patru formule: te iubesc, iartă-mă (se poate folosi și formula mă iert), mulțumesc, îmi pare rău. 5.Să urmărim să ne deschidem mental și sufletește cât mai mult pentru a putea privi realitatea și din alte puncte de vedere decât din al nostru pentru că aceasta ne îmbogățește foarte mult.6.Este foarte util și eficient să aspirăm cu adevărat în a acționa mereu având un punct de vedere corect, conform cu valorile morale și etice autentice, adică având un punct de vedere divin. 7.Atunci când ne este dificil să iertăm este recomandat să cerem ajutorul unui psihoterapeut sau unei persoane în a cărei înțelepciune avem încredere. 
Vom ști cu certitudine că am iertat atunci când vom simți în sufletul nostru că putem iubi cu adevărat persoana (sau situația) care ne-a produs conflictul. Este mult mai fericit omul care își dorește să iubească mai mult decât să aibă dreptate chiar atunci când este evident că are!
Iar când iertarea va deveni o practică constantă a vieții noastre, fericirea va deveni pentru noi un obicei.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu