miercuri, 6 august 2014

Cele 7 varste medicale ale femeii

Cele 7 varste ale femeii sunt caracterizate de schimbari deosebit de importante in plan fizic si psihic, de aceea ele trebuie tratate individual pentru a pune accentul pe riscurile si beneficiile fiecarei varste, astfel incat femeia sa se dezvolte armonios si sanatos, sa previna imbatranirea si aparitia unor boli si sa traiasca multi, multi ani, cu o calitate foarte buna a vietii.


Sa descoperim impreuna cele 7 varste medicale ale femeii si importanta acestora

Rosemary Leonard trateaza schematic in cartea intitulata chiar asa “Cele 7 varste ale femeii” momentele cheie in sanatatea feminina.

cele 7 varste ale femeii

Prima varsta a femeii

Prima varsta a femeii este considerata a fi cuprinsa intre 0 si 11 ani si este asa numita varsta a copilariei.
Este practic cea mai importanta perioada pentru ca in acesti ani se cladesc valorile vietii, se dezvolta limbajul, capacitatea emotionala si empatica, se defineste caracterul si se invata normele sociale.
Totodata in plan fizic femeia in aceasta perioada descopera ca este fata, invata diferenta intre sexe, afla (nu in toate cazurile) ce este ciclul menstrual si sunt, desigur, multe boli care pandesc in prima perioada a vietii unei femei:
  • Boli hormonale: boli de crestere si dezvoltare atat fizica, dar si psihica, bolile bebelusului, testiculul feminizant, afectiuni genitale, boli tiroidiene, diabet insulino-dependent, alte boli autoimune etc.
  • Alimentatia suporta schimbari de la cea a bebelusului la cea a adultului. Este important ca in aceasta prima etapa a vietii parintii sa pastreze o alimentatie cat mai sanatoasa pentru copil, cat mai saraca in dulciuri si alimente fast-food, in preparate prajite, sosuri sau alimente cu multi coloranti.
  • Atentie la modul in care ajutati copilul sa perceapa scoala si mediul scolar, precum si procesele de invatare. In aceasta perioada se defineste comportamentul fetitei privind societatea si sistemul educational.
  • Este perioada in care bolile genetice ies la iveala si se poate deduce riscul bolilor familiare;
  • Tot in aceasta perioada are loc cea mai importanta faza a imunizarii organismului;


A doua varsta a femeii – adolescenta

A doua varsta a femeii – adolescenta – cuprinsa intre 11 si 19 ani este cea a maturizarii, a finisarii informatiilor obtinute deja la prima varsta.
Adolescenta este si varsta in care femeia sufera transformari majore privind corpul, dar si perceptia asupra lumii si a barbatilor. Apare interesul pentru cuplu si viata de familie si totodata in aceasta perioada adolescenta incepe sa isi defineasca zona carierei, spre cea vrea sa se inderpte in viata.
cele 7 varste ale femeii
Bolile adolescentei nu sunt atat de periculoase sau numeroase, insa totusi exista si bli grave care ameninta adolescentul. In cazul femeii, este o perioada in care se evidentiaza clar bolile care afecteaza sistemul genital.
Atentie la adolescentele predispuse la diete de tot felul: dietele restrictive la aceasta varsta pot avea urmari alarmante mai tarziu. In ceea ce priveste viata sexuala, adolectenta trebuie informata de parinti deste ce inseamna viata sexuala si care sunt numeroasele pericole din acest domeniu. Desigur, trebuie lamurit si ce se intampla daca adolescenta incepe prea devreme viata sexuala. Va recomandam sa cititi si articolul: Pericolele inceperii precoce a vietii sexuale

A treia varsta a femeii – varsta reproducerii

Anii reproductivi sunt considerati a fi uprinsi intre 20 si 40 de ani, ani in care femeia isi intemeiaza o familie, isi defineste cariera, invata sa creasca micutii, se realizeaza ca om. Este poate cea mai importanta perioada din punct de vedere psihic si social.

Riscurile privind sanatatea sunt multiple in aceasta perioada, insa cu alegeri corecte pot fi prevenite o mare parte dintre acestea.
Dieta inadecavat este adesea adoptata de femeile aflate la aceasta varsta, precum si excesul de tigari si alcool. Atentie la anticonceptionale si la alte terapii. Testele si controlalele medicale trebuie efectuate de rutina.

O atentie speciala trebuie acordata sarcinii si nasterii, cu riscurile acestora. Responsabilitatile se inmultesc pe zi ce trece iar femeia trebuie sa invete cum sa “jingleze” cu acestea. O atentie deosebita apare si spre finalul acestei etape cu privire la pastrarea feminitatii.
Drepturile femeii – este o perioada in care femeia trebuie sa afle drepturile sale in societate ca femeie, sotie si mama. Dreptul ca concediul de maternitate si alte particularitati ale legii ii pot fi de un real folos pentru linistea psihica si nu numai. O alta optica ar fi cea a legislatiei privind avortul, caci tot in aceasta perioada sunt cele mai numeroase intreruperi de sarcina.
Si pentru ca tot vorbim de psihic, in aceasta perioada femeia devine independenta, se desparte de familia sa pentru a-si crea una, isi formeaza si testeaza sistemul de valori, sufera, invata sa aprecieze.
Perioada reproductiva este practic cea mai complexa perioada din viata femeii, atat din punct de vedere fizic si psihic, cat si social.

cele 7 varste ale femeii

A patra varsta a femeii – premenopauza

Este o perioada a maturitatii (40-50 de ani), in care tumultul tineretii isi pierde din intensitate, dar sanatatea per ansamblu este adesea mai buna pentru ca femeia ainvatat sa aiba grija de ea si sa evite unele riscuri.


Este momentul in care pot incepe testele de sceeaning pentru unele afectiuni. Testul Babes-Papanicolau trebuie efectuat anual, la fel si testele de sange, glicemia, colesterolul si testele de inima.
Apar tulburari menstruale si unele femei intra la menopauza in aceasta perioada. Unul din marile riscuri in aceasta perioada este depresia. Oboseala si alte simptome ale premenopauzei datorate homronilor sunt de asemenea prezente. Bufeurile supara femeile care intra deja la menopauza in aceasta perioada.
Ca afectiuni fizice: tulburarile organelor genitale, uneori fiind necesara histerectomia; probleme cu tiroida, cu colecistul; artrita reumatoida si alte boli cu incidenta crescuta in aceasta perioada, datorate tulburarilor de imunitate si tulburarilor hormonale; dureri de cap, migrene; caderea parului; incep sa apara firele albe.

A cincea varsta a femeii – Menopauza (50-60 de ani)

Se incheie aici anii fertilitatii. Femeia simte ca incepe sa imbatraneasca, apare o “criza psihica” specifica acestei varste cu privire la imbatranire si aparitia unor boli specifice varstei, precum si cu privire la viata sexuala.
Testele de screeaning continua si la aceasta varsta, precum si analizele de rutina. Se adauga testele de screeaning pentru cancerul de san – mamografia.
Tot in aceasta perioada incepe (daca nu a inceput deja in perioada de premenopauza) preventia diabetului, bolilor cardiovasculare si a osteoporozei.
Exercitiile fizice trebuie sa devina obligatorii pentru a mentine sanatatea oaselor, muschilor si mai ales sanatatea articulatiilor.


Ingrijirea pielii si terapia antiaging (prin dans, prin sport, prin implicarea in programe dinamice, prin alimentatie si ingrijirea pielii) devine o necesitate pentru sanatatea fizica, dar si psihica a femeii care se simte amenintata de batranete.
Unele femei aleg in aceasta perioada sa recurga la tratamente estetice, precum interventii pentru estomparea ridurilor, lifting, interventii de scoatere a varicelor, tratamente dermatologice pentru estomparea petelor etc.

A sasea varsta a femeii – varsta pensionarii

Anii pensionarii sunt considerati a fi intre 60-75 de ani, perioada in care femeia sufera importante modificari in plan social. Apare teama invaliditatii si a singuratatii, tulburarile psihice pot fi prezente. De asemenea in aceasta perioada se instaleaza boli precum diabetul si afectiunile cardiovasculare, precum si cele artrozice.
Se impune o dieta speciala pentru aceste boli, precum si pentru a preveni aparitia altor afectiuni specifice varstei. Suplimentele alimentare sunt indicate la aceasta varsta.

Se impune planificarea pensionarii si o atentie speciala cade asupra grijii pentru partener.
Analizele medicale sunt obligatorii pentru ca bolile acestei varste nu au simptome zgomotoase. Integrarea sociala este mai dificila, apare incontinenta, scaderea vietii sexuale, albirea parului, iar unele activitati de rutina sunt parca tot mai obositoare.

A saptea varsta a femeii

In aceasta perioada analizele de rutina sunt esentiale. Pentru ca femeia e predispusa la depresie, este recomandat sa isi formeze un grup de prieteni de aceeasi varsta cu care sa iasa des si de asemenea sa nu ezite in a se inconjura de nepoti.
A saptea varsta a femeii este numita la modul general “a treia varsta” (depinde cum privim lucrurile), si incepe dupa 75 de ani. Poate fi o perioada frumoasa daca femeia nu se izoleaza, revine in sanul familiei si isi gaseste tot felul de activitati. Regimul alimentar si suplimentele nutritive reprezinta o baza energetica importanta
Sanatatea prezinta atat riscurile varstei, cat si riscuri imprevizibile, de aceea preventia devine deosebit de importanta. Grija la deplasare pentru a evita fracturile si alte traumatisme trebuie avuta in vedere.

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu